Akıllı Telefonlar ile ilgili Son Gelişmeler Genel Konu 1 Arşiv
Bu durumun belirli zaman aralıklarında tekrarlanacak çalışmalarla da takip edilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Bunun yanında AİÇÜ nün akademik ve idari personeli ile öğrencilerinin Ağrı ya karşı olan algı düzeyinin belirlenmesi üniversite-kent ilişkisindeki algı düzeyinin farklı yönleriyle de ortaya konulmasını sağlayacaktır. 175 Rabia Sena AKBABA-Muhammed TUNAGÜR 142 uygulama zamanı ve maliyeti yönüyle daha ekonomik olması olarak belirtmişlerdir. Araştırma sonucunda veri toplama aracı olarak en az gözlemin kullanıldığı görülmektedir. Nitel araştırmalarda gözlem yerine görüşme yönteminin daha sık tercih edildiği görülmüş ve gözleme dayalı çalışmalar, deneklerin kendilerini daha az kontrol altında hissetmeleri ve daha objektif sonuçların alınabilmesi açısından önemli bulunmuştur (Akça Üstündağ, 2013). Araştırma kapsamında incelenen çalışmalarda en çok kullanılan veri analiz yöntemlerinin sırasıyla nicel kestirimsel, nitel ve nicel betimsel analiz olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Kestirimsel yöntemlerde en çok t testinden; nitel yöntemde betimsel analiz yönteminden; nicel betimsel analizde ise en çok frekans ve yüzde analiz yöntemlerinden yararlanıldığı tespit edilmiştir. Nitekim alan yazında da benzer sonuçlara rastlanmıştır (Alper ve Gülbahar, 2009; Göktaş vd., 2012; Akça Üstündağ, 2013; Selçuk vd., 2014; Kılıç Çakmak vd., 2015). Son olarak, incelenen çalışmalarda kullanılan örneklem düzeylerine ve örneklem sayılarına dair ulaşılan sonuçlara yer verilmiştir. Araştırmanların çoğunlukla yükseköğrenim düzeyi ile gerçekleştirildiği ve örneklem sayılarının çoğunlukla 0-50 aralığında tercih edildiği görülmüştür. Alan yazında genellikle yükseköğrenim seviyesinden olan lisans öğrencilerinin çalışmalara dahil edildiği gözlenmiştir (Şimşek vd., 2008; Alper ve Gülbahar, 2009; Gülbahar ve Alper, 2009; Bozkaya, Aydın ve Kumtepe, 2012; Göktaş vd., 2012, Akbaba ve Türel, 2016; Kılıç Çakmak, 2016).
Lisans seviyesinden en çok öğretmen adaylarının örneklemi oluşturdukları ve bu durumu da diğer alanlardaki yükseköğrenim öğrencilerinin takip ettiğini söylemek mümkündür (Küçük vd., 2013). Yapılan çalışmalarda araştırmacıların kolay ulaşılabilen, amaca uygun gruplarla çalıştıkları söylenebilir. Alan yazındaki çalışmalarda sıklıkla kullanılan örneklem sayıları aralığında belirlenmiş ve 1000 den fazla örneklem sayısına sahip olan araştırmaların az olduğu vurgulanmıştır (Alper ve Gülbahar, 2009; Göktaş vd., 2012; Küçük vd., 2013; Kılıç Çakmak vd., 2015; Kılıç Çakmak, 2016). Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere uygun olarak son yıllarda yeni yöntem ve tekniklerin kullanımı artmış; teknoloji, eğitim-öğretim hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Dil becerilerinin kullanımında teknolojinin öğretime dâhil edildiği ve dil becerileri ile dil öğretiminde kullanılabilecek teknoloji materyallerine yönelik farkındalığın ne düzeyde olduğuna dair genel bir bakış açısı sağlanmaya çalışılmıştır. Eğitim kurumlarının tüm basamakları örneklem grubu olarak seçilmeye dikkat edilmeli. Uygulama alanlarını genişletecek bu durumun, politika geliştiricilerine ve bundan sonraki çalışmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Dil becerilerine yönelik geliştirilen yazılım, sosyal site veya oyunların tanıtımlarına ağırlık verilmelidir. Bilişim teknolojilerinin dil becerilerinde kullanımına yönelik yenilikçi anlayışlarla ilgili yayınların artırılması gerekmektedir.
Yazma becerisini sırasıyla okuma (%23,94), konuşma (%11,26) ve dinleme (%8,45) becerileri takip etmektedir. Dört becerinin (%16,19) bir arada ele alındığı çalışmalar ise incelenen çalışmalar içerisinde yazma ve okuma becerisinden sonra en çok işlenilen kategoriyi oluşturmaktadır. İki temel becerinin bir arada ele alındığı çalışmalarda ise okuma-yazma (%4,34) becerisinin ele alındığı çalışmaları çoktan aza doğru dinleme-konuşma (%3,26) ve okuma-dinleme (%2,17) takip etmektedir. 3 AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERbettilt SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YAYIN KURULU Prof. Dr. Faruk KAYA Prof. Dr. Gökhan BAYRAKTAR Prof. Dr. Kerem KARABULUT Doç. Salih ÖZYURT Sosyal Bilimler Enstitüsü Adına İmtiyaz Sahibi Prof. Dr. Abdulhalik KARABULUT Rektör YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ Doç. Salih ÖZYURT Türkçe Dil Editörü Dr. Öğr. Üyesi Alpay GEZER BASKI Dizgi ve Tasarım Salih ÖZYURT Dergi Sekreteryası Temel ATMACA Sümeyra ATASEVER Yazılarda ifade edilen görüş ve düşünceler yazarlarını bağlar, dergimizin ve kurumumuzun görüşlerini yansıtmaz; yazıların bütün bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir. The opinions and views in papers published on the journal belong only to its authors and do not necessarily reflect the views of the journal and its publisher, all the scientific and legal responsibility of the writings belongs to the authors Bu dergi, tarafından desteklenmektedir.
- Araştırma kapsamında incelenen çalışmalarda en çok kullanılan veri analiz yöntemlerinin sırasıyla nicel kestirimsel, nitel ve nicel betimsel analiz olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
- Gazi Üniversitesini sırasıyla Bilkent (%7,60), Çanakkale (%6,52), Çukurova (%6,52), Abant İzzet Baysal (%4,34), Akdeniz (%4,34), Hacettepe (%4,34), Ortadoğu Teknik (%4,34), Sakarya (%4,34) ve tabloda yer alan diğer üniversiteler takip etmektedir.
- Araştırma sonucunda veri toplama aracı olarak en az gözlemin kullanıldığı görülmektedir.
- Cihazı bir yere vurmayın ya da düşürmeyin.
Dinleme ve konuşma becerilerinde teknoloji kullanımına yönelik çalışmalar arttırılmalıdır. 173 Rabia Sena AKBABA-Muhammed TUNAGÜR 140 sorusuna yönelik bulgular ele alınarak tartışılmış ve sonuçlara yönelik önerilerde bulunulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre çalışmaların Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç dilde yayınlandığı görülmektedir. Çalışmaların çoğunlukla Türkçe yayınlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamına alınan çalışmaların Türkiye de çalışılmış olma sınırlılığının bu sonuca neden olduğu düşünülmektedir. Türkçe yayınlanan çalışmaları, İngilizce yayınlanan çalışmaların takip ettiği görülmektedir. Bunun nedeninin ise bu çalışmaların uluslararası dergilerde yayımlanması veya yabancı dil öğretimi bölümlerinde yürütülen tezlerden oluşmasıdır. Akbaba ve Türel (2016), yazma becerisine bilgisayar aracılığıyla verilen dönütleri inceledikleri çalışmalarında 2009 yılından itibaren artış olduğu sonucuna ulaşmışlardır. İncelenen çalışmalardaki makalede 38 farklı dergide çalışılırken en çok yayın Turkish Studies dergisinde yapılmıştır. Derginin düzenli periyotlarla birçok alanda yayın yapması ve 12 yıllık bir yayın geçmişine sahip olmasının bu noktada önemli olduğu düşünülmektedir. İncelenen tez çalışmaları 36 farklı üniversitede yapılmıştır.
Bu belgede anılan tüm diğer ticari markalar, kendi sahiplerinin mülkiyetindedir. TELEVIDYON.COM Medya Kiti MYK MEDYA HAKKINDA Televidyon.com adresinde şu ana kadar 9 kategorideki 27 programda 2000’in üstünde yapımın hazırlanması, çekimi, montajı, yayını ve yönetimini gerçekleştirdik. Mobil Pazarlama Stratejiniz İçin Çevrimiçi Video Neden Olmazsa Olmaz? Günümüzde tüketiciler ihtiyaç duydukları ya da istedikleri bir şey olduğunda refleks olarak Yayınlandı Nisan 2015 telefonlarına uzanıyor.
Çalışmada elde edilen bu sonuçların yanında AİÇÜ tarafından üniversite faaliyetlerinin Ağrı halkına duyurulma ve tanıtılma düzeyinin oldukça düşük olduğu ortaya çıkmaktadır. Örneklemdeki katılımcıların önemli bir bölümünün kamuoyunda AİÇÜ ile ilgili olarak yeterince bilgi kaynağı bulunmadığı yönünde bir düşünceye sahip oldukları görülmektedir. Bu durum Ağrı halkının AİÇÜ nün sunduğu imkânların herhangi birinden yararlanmamasına da neden olmaktadır. Ağrı halkının önemli bir bölümü şimdiye kadar AİÇÜ nün sunduğu imkânların herhangi birinden yararlanmadığını belirtmiş ve bu durumun sebepleri arasında üniversitenin sunduğu imkânlarla ilgili bilgi/haber alamamalarını ve üniversitenin sunduğu imkânlardan yararlanılabileceğini bilmemelerini saymaktadır. Araştırmadan elde edilen tüm bu sonuçlar, Ağrı halkının sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açılardan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine yönelik algısının genellikle olumlu olduğunu göstermektedir. Çalışmada ulaşılan bu sonuçların, teorik düzeyde ve Türkiye nin gelişmiş ve görece az gelişmiş kentlerinde yaşayanların üniversite algısı üzerine yapılan diğer uygulamalı çalışmalarda elde edilen sonuçlarla benzer olduğu görülmektedir. Bununla birlikte çalışmada elde edilen diğer önemli bir sonuç ise AİÇÜ-Ağrı halkı arasındaki etkileşimin daha da güçlendirilmesinin gerekliliğine işaret etmektedir. Bununla birlikte çalışma, 2007 yılında kurulan AİÇÜ nün fiziksel ve niteliksel açıdan gelişiminin tamamlanmasıyla birlikte Ağrı halkı nezdinde genellikle olumlu olan algılama düzeyinin daha da artacağına ve AİÇÜ-Ağrı halkı arasındaki etkileşimin güçleneceğine yönelik sinyaller vermektedir.
Geçtiğimiz haftalarda oyuncular için belli fiyat aralıklarına göre sıraladığımız işlemci, ekran kartı ve anakarttan sonra şimdi de bizlere göre fiyatlarına göre en iyi 10 oyun amaçlı notebook’u belirliyoruz. Reedera10 Hızlı Kılavuz Copyright 2013 Selekt Bilgisayar Tüm hakları saklıdır. Lütfen kendi başınıza parçalarını sökmeyin. Cihazı bir yere vurmayın ya da düşürmeyin. Kullanım Kılavuzu jabra.com/stealthuc 2015 GN Netcom A/S. Jabra, GN Netcom A/S’nin tescilli ticari markasıdır.
Çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu eğitim öğretim yılında Ağrı ilinde görev yapan 5 sınıf öğretmeni, 5 yönetici, 5 kaynaştırma öğrencisi velisi ve 5 kaynaştırma öğrencisi ile aynı sınıfta öğrenim gören normal öğrenci velisinden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri çalışmanın amacı doğrultusunda alanında uzman kişilerin görüşleri alınarak ve alanyazından yararlanarak oluşturulan görüşme formları ile elde edilmiştir. Çalışmanın bulguları betimleyici istatistiklerle sunulmuştur. Araştırma sonucunda kaynaştırma öğrenci velileri verilen eğitimden son derece memnun olduklarını belirtmiş, diğer öğrencilerin çocuklarını dışlamalarını, öğretmenler ile yeterli seviyede iletişim kuramamayı karşılaştıkları sorunlar olarak ifade etmişlerdir. Yöneticiler ise kaynaştırma öğrencilerini mevzuata, sınıf mevcuduna ve öğretmenlerin istekli ve yeterli deneyim ve tecrübeye sahip olma durumlarını dikkate alarak sınıflara birden fazla gelmemesine dikkat ederek dağıttıklarını belirtmişlerdir. Sınıf öğretmenleri ise kaynaştırma eğitimi ile ilgili Bu çalışma, II. INES Uluslararası Akademik Araştırmalar Kongresi nde (18-21 Ekim 2017) sözlü bildiri olarak sunulmuştur. En çok tez çalışmasına Gazi Üniversitesinin (%10,86) sahiplik yaptığı tespit edilmiştir. Gazi Üniversitesini sırasıyla Bilkent (%7,60), Çanakkale (%6,52), Çukurova (%6,52), Abant İzzet Baysal (%4,34), Akdeniz (%4,34), Hacettepe (%4,34), Ortadoğu Teknik (%4,34), Sakarya (%4,34) ve tabloda yer alan diğer üniversiteler takip etmektedir. Ayrı ayrı ele alınan dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin yanı sıra bir arada ele alınan beceriler için de ayrı kategoriler oluşturulmuştur. Tablo 3,5 te bilgisayar ve internet teknolojilerinin en çok ilişkilendirildiği dil becerisinin yazma (%33,80) olduğu görülmektedir.
Gazi Üniversitesinin diğer üniversitelere oranla daha fazla tez çalışmasına ev sahipliği yaptığı görülmektedir. Bunun nedeni ise Gazi Üniversitesinin köklü bir eğitim geçmişine sahip olması yatmaktadır. Ayrıca lisansüstü programların zenginliği bu durumu etkilemektedir. Tez çalışmalarının çoğunlukla büyükşehirlerdeki üniversitelerde yapılmış olması, üniversitelerin lisansüstü programları ve öğrenci ve öğretim üyesi sayısı açısından avantajlı durumda bulunmaları bu duruma katkı sağlar. Çalışmalar içerisinde bilişim teknolojileri ile en çok ilişkilendirilen becerinin yazma becerisi olduğu görülmektedir. Yazma becerisini sırasıyla okuma, konuşma ve dinleme becerileri takip etmektedir. Teknoloji ile yazma becerisinin bir arada ele alındığı çalışmalarda temelde ekrana yazma (Duran, 2013), dijital yazma (Tüzel ve Tok, 2013) gibi kavramlar üzerinde durulmaktadır. Ayrıca teknoloji araçlarının yazma becerisine dönüt veriminde kullanılması da literatürde rastlanılan sonuçlardandır (Akbaba ve Türel, 2016; Utari, 2012; Boas, 2011). Yazma ve okuma becerisinin diğer becerilere göre rahatça ölçülebilmesi ve daha somut bir çalışma ortamı sağlaması bakımından çalışmalarda sıkça yer aldığı söylenebilir. Bazı çalışmalarda (Göçerler ve Asutay, 2016; Yılmaz ve Üstündağ, 2017 vd.) iki dil becerisi bir arada ele alınırken bazı çalışmalarda (Başaran, Akar ve Ulu, 2015; Bozavlı, 2017 vd.) dört temel dil becerisinin bir arada ele alındığı da sık karşılaşılan bir durumdur. Bu sebeple özel gereksinimli bireylerin diğer çocukların öğrenim gördüğü okullardan yararlanabilmesi yani kaynaştırılmaları gündeme gelmektedir. Her insana eşit hak ve fırsatın verilmesi ilkesinden hareketle eğitimde de eşit hak ve fırsatın özel gereksinimli bireylere de verilmesi gerekmektedir Bu çalışmada amaç ülkemizdeki kaynaştırma eğitimi uygulamalarına ilişkin yönetici, sınıf öğretmeni ve kaynaştırma öğrencisi ebeveynlerinin görüşlerinin incelenmesidir.
36 Faruk KAYA – Ömer YALÇINKAYA – Şekip YAZGAN 18 tekniği kullanılarak hazırlanan anket formundan elde edilen verilere frekans ve Ki- Kare analizi yapılmıştır. Çalışmada ayrıca, Ağrı halkının yarısına yakın bir bölümünün, çocuğunun ve/veya bir yakınının AİÇÜ de eğitim görmesini istediğini belirtmektedir. Bu husus şehrin ve üniversitenin genel durumu ile sosyo-ekonomik sebeplerle gerekçelendirilmektedir. Ağrı halkı ilin sorunlarının giderilmesinde ve sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel alanlarda gelişim göstermesinde AİÇÜ yü bir çözüm aracı olarak görmektedir. Bu durum Ağrı halkı ile üniversite arasındaki etkileşimin geliştirilmesinin ne denli önemli olduğuna işaret etmektedir.